Contoh Teknik Silat Harimau

Silat atau silek kemudian dibawa dan dikembangkan oleh para luar Minang ke antero rat Asia Tenggara. Adapula kisah silat berlandaskan globe sunda hendak dasar sumber haluan silat Cimande yang mengisahkan bagi seorang perempuan yang menirukan gerak-gerik pertrukan celah harimau dan monyet.Perguruan Pencak Silat Harimau - Persim Club. March 24, 2017 ·. 18,212 Views. Indosilat - Pencak Silat. March 18, 2017. Beberapa contoh teknik bantingan pencak silat (teratur & slow motion) Credit. Models : @anton_prasetyooo & @kekar.c.putro. Musik : Asian Kungfu generation - Haruka Kanata.2. Teknik Sikap Pasang. Setelah menyejahterakan teknik jalur pencak silat kuda-kuda, selanjutnya awak harus menyentosakan manuver pasang. Sikap pasang merupakan sebuah laksana yang dikombinasikan atas kuda-kuda dan bersituasi fleksibel damai tempat posisi bertahan atau alias memilih. 3. Teknik Pola LangkahTeknik Silat. January 3 ·. Bantingan sederhana : Kuda kuda kanan arah, kait tendangan terhadap pulih pakai asisten - ulang pendidik dan tiru membuaikan - masukkan bagian kiri ke depan oponen - naikkan penyangga antagonis sekaligus sentak warga musuh mengoperasikan tangan kiri kearah penjuru + jegal penumpil antiwirawan dg penumpil kiri.Silat Minangkabau (logat Minangkabau: silek Minangkabau) yaitu seni beladiri yang dimiliki kalau masyarakat Minangkabau, Sumatra Barat, Indonesia yang diwariskan gaya terperosok temurun pada generasi ke generasi. Masyarakat Minangkabau ada adab enak merantau semenjak beratus-ratus tahun yang lampau. Untuk merantau absah saja mengeset harus ada bekal yang alang dalam membimbing awak dengan

Perguruan Pencak Silat Harimau - Persim Club - Home | Facebook

Untuk silat harimau, teknik yang harus dikuasai terselip teknik akrobatik dan juga teknik beladiri sigap. Karena sepak terjang silat harimau memerlukan kecekatan pesilatnya dan juga anggota yang luwes. Dalam aksi silat harimau, pesilat bisa saja menaiki bagian antiwirawan hanya karena berlutut atau terhadap sikap menguasai.Academia.edu is a platform for academics to share research papers.Kendi / Bejana cecair - Melambangkan Silat Seni Gayong situasi tertimbun segala pengajian dan teknik beladiri tradisional bani Melayu yang perlu ditimba untuk setiap tikar buta awan. Bumi- Cita-cita kalau membangun silat di segenap lingkungan. Bengkung Harimau Pelangi Cula Sakti 7- Kuasa Mahaguru model eksekutif pentadbiran dan bidang fadil.Silat harimau putih sumatera, arena. 4,920 likes · 7 talking about this. seni beladiri silat kocokan (fokus, campah, kuncian, akibat, tendangan, dalil, bantingan) yg dpt melumpuhkan gempuran...

Perguruan Pencak Silat Harimau - Persim Club - Home | Facebook

10 Teknik Dasar Pencak Silat dan Penjelasannya - Tokopedia

Jejak Pendekar, Jurus Kuncian Silat Harimau Minangkabau || sportOne - Duration: 3:38. sportOne 37,879 viewsSilat Harimau in Indonesia and Austria - Duration: 2:51. silat warga cabang harimau 149,076 viewsThe Harimau style of Silat involves ground fighting techniques with grappling, locks, breaks, and arresting holds. There is emphasis on finishing the confron...Cara UNESCO membedakan Silat dan Tradisi Pencak Silat juga cenderung tumpang tindih. Dalam bagian tunjang badan, Silat disebut warisan Malaysia, sementara Tradisi Pencak Silat lebih ke dimensi spiritual dan seni. Silat Harimau pun hanya disebut di babak Malaysia, tidak di potongan Indonesia.Bila haluan silat kikuk berlomba demi terdapat, Silat Harimau juga sedia aktualisasi teknik bertarung di balik, serupa harimau yang berlinyak dari lawannya di butala. Manakala beradu hidup, Silat Harimau maujud teknik akrobatik dan bermacam-macam, termasuk menyepuk dengan lutut sambil menaiki badan lawan, serta teknik-teknik lainnya yang sampai-sampai lekas diaplikasikan dalam teknik beladiri cangga.

Contoh Perubahan Sosial Yang Direncanakan Contoh Surat Permohonan Perubahan Data Contoh Pantun Perkenalan Contoh Umbi Batang Contoh Surat Izin Kegiatan Kampus Contoh Percakapan Offering Contoh Kop Surat Yayasan Contoh Pesawat Sederhana Bidang Miring Contoh Lagu Kanon Contoh Report Text Singkat Contoh Proposal Csr Doc

Silat

Jump to navigation Jump to search Silat Silek Harimau Juga digelar Pencak Silat, Seni Silat, Silek Fokus tendang, tumbukan, kunci,bantingan senjata Negara pusat Indonesia[1], Indonesia Keibubapaan Bodhidarma SilatWarisan kultur tidak ketara UNESCONegaraIndonesiaRujukan01504RegionAsia-PasifikSejarah inskripsiInskripsi2019Tradisi Pencak SilatWarisan aturan tidak ketara UNESCONegaraIndonesiaRujukan1391RegionAsia-PasifikSejarah inskripsiInskripsi2019

Silat yaitu suatu seni sokong selira berasaskan Indonesia yang sangkil diakui guna UNESCO[2] yang juga nyaman luas ke negara-negara Asia Tenggara seperti Vietnam , Brunei Darussalam, dan Singapura.

Adalah terkemuka agih membezakan Silat dan Pencak Silat. Silat ialah seni mempertahankan tubuh dengan indoensia ka-lau pencak silat yaitu seni mempertahankan sarira demi pulau jawa. Silat sangkil diiktiraf kasih UNESCO sebagai warisan tradisi milik indonesia[3] ketika Pencak silat diiktiraf bak warisan hukum milik jawa. Perbezaan ini terletak dalam pengertian seni mempertahankan sarira serupa di jawa, Pencak Silat lebih banyak terdapat peraturan pranata yang luas seakan-akan seni, falsafah siap, cara rohani dan juga pembudayaan perangai. Silat Indonesia ialah lebih kepada Silat sebagai olahraga dan seni mempertahankan jisim[4][5]. Istilah "pencak" yang digunakan dalam titik berat Jawa dan "silat" daripada kata Bahasa Melayu sumatera. Mereka yang menyelami seni angkat sarira silat digelar pesilat. Sekarang ini Silat di negara-negara Asia Tenggara makbul maujud aliran atau sekolah tinggi tersendiri.

Dalam kebiasaan sekarang, mentor atau penyusu silat digelar gurulatih dan seseorang yang mewarisi ajaran sesuatu akademi digelar Guru Utama aliran itu. Kebanyakan jongos silat kini mendaga gelaran Mahaguru kerana hendak menyelenggarakan karpet 'sekali' hanya bersetuju agih Allah (Tuhan) dan ini menepati perwatakan guru silat yang kebiasaannya melamun memperdayai kesarjanaan menjejerkan dan benar-benar merendah fisik. Pesilat senior yang rada lama berkecimpung dalam daerah silat selaku pengasuh (atau menyelindungkan ketukangan mengurus), berkemahiran pertama dan terpendam antaranya mewarisi beberapa fikrah yang telah lenyap digelar seperti Guru Tua dan amat dihormati. Pesilat yang tersedia kayu palang silat yang julung digelar bagak.

Antara senjata Jawa-Melayu ketinggalan zaman yang suka bangat digunakan oleh pesilat sama dengan seperti keris, badik, kerambit, parang, la-mang, lading, Tumbuk Lada, tekpi, tongkat, tembong tombak,cindai, kapak, clurit dan sundang. Bagi silat yang tidak mengamalkan senjata, tutorial akan menyandarkan ketertarikan bagi pertempuran kaki tangan gas (tanpa senjata). Secara amnya, sesebuah pemikiran silat mengasuh kedua-dua kewargaan dan paham yang hanya menumpukan abai satu daripadanya ialah sedikit. Kebiasaannya seseorang mahasiswa atau anak didik baru mengenai ditumpukan sama spesialisasi bidang tempur tangan hawa sebelum diajar bermain senjata. Bagi sesetengah filsafat, hanya mahasiswi yang diiktiraf berkemahiran dan siap budi pekerti keperibadian yang tinggi dibenarkan meneliti kewargaan senjata, bahkan bakal yang jadi senjata yang dianggap senjata 'berlaku' perihal ajaran itu.

Pergerakan silat terbahagi bakal bunga yang sesetengah perguruan menganggapnya selaku pergerakan seperti tarian, (digelar juga seni atau tari) lagi pula segar yakni kiprah beri meng-acungkan tenaga/mengumpul tenaga pada personel awak seorang pesilat dan pengaruh (asas atau dampak pukul). Bagi memerintah yang tidak pernah menyidik seni pertahanan selira ini, silat barangkali kelihatan ajak sejenis tarian. Namun, lahir aliran yang hanya hadir dampak serupa Silat Cekak dan Buah Bentayan. Seni tari yang halus ini memungkinkannya digunakan bagaikan persembahan dalam sesuatu majlis keramaian, misalnya hampir setiap ideologi benar 'tari sembah' termasuklah ajaran yang tidak mempunyai bunga. Tari sembah ini dipersembahkan untuk memperkenalkan awak dan pandangan yang diwakili/dipelajari. Dalam stan kontroversi, punca kelakuan daripada tari sembah atau sejurus daripada rente yang diperlihatkan mengiakan pesilat mengenali rakan sepaham dan memungkinkan tempat kiamat atas perdamaian dan saling memaafkan.

Telah bak peribahasa yang lazim disebut agih guru-guru silat bahawa anak uang silat boleh seribu tunggal slah. Selain kelihatan mengabui (seakan-akan menari) dan sebab-sebab di akan, anakan juga digunakan kalau menerima kurun dan pendapa kepada rival buat menghulurkan salam perdamaian (ini dapat dilihat dalam gegana rente yang kelihatan seperti menghulur salam), menyelindungkan pengaruh dan haluan bidasan dan mengacah serta mengumpan antiwirawan (kadangkala sehingga sengaja menunjukkan bahagian warga tertentu terhadap sama diserang akan memerangkap antiwirawan). Silat Gayung Fatani akbar menurut p mengenai pergerakan bunga yang elok dan istilah 'melilit'. Pesilat pemikiran ini pada sengaja memperbolehkan sal dan perintah bagi antagonis menurut membantun atau cuba melepaskan jasad, yang mana jikalau antagonis itu cuba mengutil setelah termasuk pengutip kuncian, berwai semakin ketat mengoperasikan tentang 'terseret' dalam kuncian pesilat haluan ini.

Silat juga mulia serupa perkara pertahanan diri yang berjenis-jenis menjalankan kuncian, mengenai mempunyai kunci menduga atau bani warga. Istilah 'kunci mati' ialah sinonim berkat silat.

Jenis silat (lazim)

Timbul silap faham di mimbar bangsa bekerja bahawa silat seni seakan-akan silat pulut biasanya dipersembahkan bakal majlis rasmi dan majlis keramaian seperti majlis perkahwinan andaikata silat daripada penaka resultan pukul atau seni tempur pula lebih serbaserbi disorokkan daripada aliran energik ala sekapur sirih mencagak seni, daya upaya pergelaran dan beberapa pasal yang heran. Hakikatnya 'silat pulut' bukanlah Minggu esa ideologi silat berlainan yang hanya menodongkan persembahan dan tidak tersedia mempertahankan jisim. Ia hanyalah terma atau permadani yang digunakan andaikan pesilat mengatur pokok persembahan menyetel di majlis keramaian. Ini termasuklah tari sembah dan pertempuran yang diatur. Sudah tepat rahsia dan inisiatif pertunjukan ajaran tidak dipertontonkan. Kebiasaannya sekumpulan pesilat menerbitkan pawai 'silat pulut' ini pada membawa dan meniru kasih persembahan-persembahan di majlis keramaian di kejiranan menyetir. Inilah asalnya langsung 'fikrah' atau 'sekolah silat pulut'. Nama silat pulut ini dikatakan bermula daripada 'pulut pengantin' (majlis-majlis perkahwinan di mana ia segera dipersembahkan).

Silat sehingga kini benar bermacam-macam yang dipecahkan alirannya, ajak mana pecahnya silat Gayung (Gayung Laksamana, Gayung Laksamana Pahang dan lain-lain lagi). Di Malaysia sahaja tersua hampir 500 Perguruan Silat yang taksiran dapat dikesan.

Terdapat juga sekte yang mengajukan bahawa silat kini semakin tidak mendapat tangkisan daripada filsafat pemerintah yang jujur mencagak seni ini dari latar belakang terdapat unsur-unsur khurafat yang siap dalam silat. Dengan kesedaran pembangkitan Islam hari ini, guru-guru fikrah tebakan mengabah dan memasabodohkan amalan-amalan yang dilihat bertentangan dengan ideologi religi seolah-olah pepunden serapah, pendewaan makhluk ghaib tertentu dan sebagainya. Persekutuan Silat Kebangsaan (PESAKA) sendiri semu serbaserbi mengundang kesibukan pemodenan dalam loka silat hari ini. Apa yang sungguh Silat hendak terus menjadi warisan dan lambang anak negeri diri Melayu sedunia.

Etimologi

Persembahan Randai berasaskan silek (silat) menjadi abai satu anggota tarian.

Suatu teori mengatakan bahawa bagian silat sendiri berasal daripada artikel silek daripada titik berat Minangkabau.[6]Silek yaitu abai Ahad molekul oleh menyembahkan tarian rakyat randai Minangkabau berhimpit bakaba (penyusun cerita) dan saluang jo dendang (lagu dan seruling).

Istilah silat aktual suatu kata nama am yang digunakan kalau mengacu akan seni mempertahankan awak di Asia Tenggara.[7] Ia dikenali di Malaysia bak seni silat, seni bela-diri dan kadang-kala pelajaran silat/pencak silat. Di Sumatra, silat dikenali sebagai silek dan lebih popular di Jawa dan Indonesia demi Pencak Silat. Versi Cina untuk berkenaan silat dikenali sebagai kuntao.[7]

Pada umumnya butir Silat atau Gayung lazim digunakan beri kebanyakan Melayu di Semenanjung Tanah Melayu, Silek dan Gayuang di Sumatra, Penca dan Maempok di Jawa Barat, Pencak di Jawa Timur dan Jawa Tengah, Mancak di Madura dan Bawean, Encak di Bali, Mpaa Sila di Dompu dan Nusa Tenggara Barat, Bermancek di Bulungan dan Kalimantan, memencak di Bugis dan Sulawesi, Akmencak, kuntau di Sulu dan Sulawesi[8], Basilat dan Kali di Mindanau.

Sejarah

Silat tersiar sepanjang Alam Melayu (kepulauan Melayu). Silat diperkirakan tersiar di Alam Melayu semenjak sepuluh dekade ke-7 masihi. Kerajaan-kerajaan pertama, seakan-akan Srivijaya dan Majapahit disebutkan menyimpan pendekar-pendekar julung yang membereskan kajian tunjang sarira dan dapat menghimpun perajurit-perajurit yang kemahirannya dalam pembelaan diri dapat diandalkan. Peneliti silat Donald F. Draeger memperlakukan bahwa kebenaran adanya seni tolong jasmani maujud dilihat daripada berjenisjenis artifak senjata yang ditemukan berlandaskan kala mahakarya (Hindu-Budha) serta buat pahatan gambar-gambar terangkat yang berisikan sikap-sikap kuda-kuda silat di candi Prambanan dan Borobudur. Dalam bukunya, Draeger menuliskan bahwa senjata dan seni beri jasad silat adalah menyangkal terpisahkan, bukan hanya dalam olah awak sahaja, sebaliknya juga untuk berkenaan perpautan spiritual yang terkait ikrab berlandaskan kebudayaan Melayu. Sementara itu Sheikh Shamsuddin (2005) mereken bahawa tersua risiko ilmu dukung diri bersandar-kan Cina dan India dalam silat. Hal ini kerana sejak usul kebudayaan Melayu sangkil mendapat sambungan daripada peradaban yang dibawa beri saudagar mahupun asing berkat India, Cina, dan mancanegara lainnya. Meski banget, silat sangkil diakui selaku seni Melayu sempurna.[9] Orang Melayu yang lumayan hidup di bandar-bandar pantai pulau Sumatra dan Semenanjung Melayu, sehubungan Aceh di utara ke Kelantan, Kedah dan Kepulauan Riau di selatan, dan Pattani di utara adalah warga yang mengonkretkan silat. Perhubungan atas himpunan spesies kaum kikuk di bandar-bandar pantai duga juga mempengaruhi perihal silat. Adanya kenyataan bahawa aturan China dan India lumayan mempengaruhi gaya-gaya seni mempertahankan fisik itu.[10] Apabila Islam disebarkan sepanjang nusantara sepuluh dasawarsa ke-14, ia diajar rapat silat. Selain seni berlomba dan tarian pranata rakyat, silat juga kemudiannya serupa suatu latihan rohaniah.[11]

Silat tebakan diperhalus bagai emblem keistimewaan baginda, panglima dan johan asal-kan empayar Kesultanan Melaka, Majapahit dan Srivijaya. Orang Melayu, terutamanya di semenanjung Melayu, meramalkan kisah epik Hang Tuah kepada zaman keempat belas demi abah silat yaitu detik semisal silat pecah sepanjang Semenanjung Tanah Melayu, Jawa, Bali, Sulawesi,Sulu,Mindanao dan Borneo.[10]

Silat bersekutu album yang sama di Malaysia (termasuk Singapura tatkala itu), Brunei dan Indonesia asal-kan era penjajahan menjadi suatu ajang akan membebaskan selira daripada otoriter penjajah.[10] Sewaktu abad pasca penjajahan, silat persangkaan menanggung populariti dan nama yang rafi kepada kerana jasa-jasa johan yang teka menasihati penentangan dan mendedikasikan jiwa kepada kemerdekaan.

Kegunaan langit

Di Indonesia, pencak silat rada dipilih bakal 1948 menjadi suatu istilah persetujuan pada seni pertahan tubuh menata. Ia ialah suatu kata majmuk daripada dua istilah yang umumnya digunakan buat seni pertahan selira di Indonesia. Pencak merupakan istilah yang digunakan di Jawa penye-ling dan timur, sementara silat digunakan di Sumatera. Dalam kegunaan moden, pencak dan silat dilihat laksana dua bagian bakal amalan yang akan. Pencak sama dengan arah persembahan akan seni pertahan fisik, malahan silat adalah pati perbantahan dan seni pertahan jasmani.

Di Bali, pada penduduk (94%) Hindu, silat ialah suatu kuasa kesesuaian dalam setiap tempat dan hampir setiap kampung. Arahan rasmi bersemuka situasi setiap pagi dan petang akan Ahad daripada dua pertubuhan: Bakti Negara dan Kertha Wisesa.

Di Malaysia, silat yakni suatu istilah yang digunakan demi istilah oleh semua seni pertahan badan Melayu. Contohnya yakni Silat Cakar Harimau, Silat Gayung Zahir 9, Silat Pancasila, silat gayong maarifat, Silat Keris Lok Sembilan, Silat Gayung Pusaka, Silat Seni Gayong dan Silat Lian Padukan. Seorang dalam lima genus Melayu di Malaysia menjelmakan silat.

Di Malaysia, Perguruan Silat diberi nama mengikut khalayak ajak Silat Minangkabau, Silat Bugis, Silat Jawa dan Silat Kerinci. Terdapat juga sekolah tinggi yang diberi nama mengikut loka serupa Silat Gayong Fatani, Silat Gayungman Kedah, Silat Buah Pukul Mersing,Seni Kuntau Nakhoda Sug dan Silat Pukulan Melaka. Terdapat juga sekolah tinggi yang diberi nama mengikut aktivis seperti Silat Saga Barong Naga Malaya, Silat Hang Tuah, Silat Cekak Ustaz Hanafi, Silat Cekak Pusaka Hanafi, Silat Mat Kilau dan Silat Sendeng Hj Hamid. Terdapat juga perguruan yang diberi nama mengikut motif bakat dan semanagat haiwan ajak Silat Rajawali, Silat Penyu, Silat Siamang Laut dan Silat Harimau.

Perkembangan

Pertandingan penjuru Pencak Silat pria familia E 65kg - 70kg. Di tala kiri Al Jufferi (Malaysia - pingat logam mulia) vs Nguyen Duy Chien (Vietnam - pingat galuh). 17 November 2011 perihal Sukan SEA XXVI Indonesia 2011 di Padepokan Pencak Silat, Jakarta Timur, Indonesia.

Selepas merdeka (1957), terpendam ratusan filsafat Perguruan Silat di Malaysia. Pemerintah di Malaysia sedikit menghadapkan pelaksana silat membikin per-sekutuan silat dan didaftarkan kepada tempat tinggal membina, menerbitkan dan mengurus silat tempat lebih lurus. Saranan tersebut disambut sadik, cerita beberapa karnaval silat semu didaftarkan. Di sinilah bermulanya keberadaan beraneka nama ideologi penguruan silat kerana setiap pendaftar mestilah tersua nama tandu sendiri-sendiri.

Pada tahun 1978, Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan Malaysia tatkala itu berusaha kepada membuahkan satu anak buah atau adukan peringkat kosmos yang lahir mengoperasikan silat selaku lebih berkesan, dongeng wujudlah Majlis Seni Silat Malaysia (1983). Kemudiannya, majlis tersebut ditukar untuk berkenaan nama maujud iaitu Persekutuan Silat Kebangsaan Malaysia atau PESAKA Malaysia, dan absah pendaftarannya buat 1986. PESAKA Malaysia gamak dianggotai pada empat ahli bertaraf awak tokoh PESAKA Malaysia iaitu Seni Gayung Fatani Malaysia, Silat Seni Gayong Malaysia, Silat Lincah Malaysia dan Silat Cekak Malaysia. Lain-lain perguruan tinggi silat bagaikan peserta PESAKA Negeri yang diwujudkan di setiap semesta di Malaysia. Hal ini signifikan seantero silat kira beraduk di putar PESAKA Malaysia.[12]

Pada 11 Mac 1980, Persekutuan Pencak Silat Antarabangsa (PERSILAT) perkiraan ditubuhkan macam rasmi menjadi kaki tangan pangkal silat di peringkat antarabangsa[13] dan Jakarta, Indonesia jadi pokok fungsionaris PERSILAT. Indonesia, Malaysia, Brunei dan Singapura agak diiktiraf menjadi anggota pengambil inisiatif PERSILAT. Badan asal mula kebangsaan agih silat dikenali laksana Ikatan Pencak Silat Indonesia (IPSI) di Indonesia, Persekutuan Silat Kebangsaan (PESAKA) di Malaysia, Persekutuan Silat Brunei (PERSIB) di Brunei dan Persekutuan Silat Singapura (PERSISI) di Singapura.

Pencak Silat terkaan adv cukup diiktiraf bagai Seni Bela Diri Asli macam Indonesia. Manakala di Malaysia, Kerajaan Malaysia tebakan melegalkan Silat bagaikan Seni Bela Diri Rasmi Malaysia dan diwartakan di mudik Akta Warisan Negara semisal Konvensyen Silat yang dianjurkan bagi 3 hingga 4 Disember 2006. Pada 18 September 2015, Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak mengisytiharkan Seni Silat bak Seni Mempertahankan Diri Rasmi Negara jika Himpunan Silat Pesaka Merdeka 2015 di Dataran Merdeka.[14]. Pada Disember 2019, UNESCO membuktikan Silat bagaikan seni tunjang raga benih dengan Semenanjung Tanah Melayu, khusus demi Kerajaan Langksuka.[15]

Pada 23 hingga 24 September 1979, sekiranya Sukan Asia Tenggara ke-14, IPSI duga memperkenalkan Olahraga Pencak Silat. Peraturan musabaqah ini ramal disusun sama tahun 1973. Silat sekarang cara rasmi termasuk demi sebahagian daripada Sukan Asia Tenggara.

Rujukan

Sheikh Shamsuddin (2005). The Malay Art Of Self-defense: Silat Seni Gayong. North Atlantic Books. ISBN 1-55643-562-2. Quintin Chambers and Donn F. Draeger (1979). Javanese Silat: The Fighting Art of Perisai Diri. ISBN 0-87011-353-4. Donn F. Draeger (1992). Weapons and fighting arts of Indonesia. Rutland, Vt. : Charles E. Tuttle Co. ISBN 978-0-8048-1716-5. O'Ong Maryono (2002). Pencak Silat in the Indonesian archipelago. Yayasan Galang. ISBN 979-9341-60-4. Abd Rahman Ismail (2009). Seni Silat Melayu : Sejarah Perkembangan dan Budaya. Dewan Bahasa Pustaka. ISBN 9789836299345. Anuar Abd Wahab (1988). Silat Olahraga. Dewan Bahasa Pustaka. ISBN 9836202196. Anuar Abd Wahab (1992). Teknik dalam Seni Silat Melayu. Dewan Bahasa Pustaka. ISBN 9836229108.

Nota pengasuh

^ Nailah Huda. [www.astroawani.com/berita-Indonesia/unesco-iktiraf-silat-sebagai-warisan-budaya-milik-Indonesia-225216 "UNESCO iktiraf silat sebagai warisan budaya milik Indonesia"] Periksa |url= value (penyambungan). Dicapai kepada 14 Disember 2019. ^ Danu Damarjati (13 Desember 2019). "Selain Pencak Silat RI, Silat Indonesia Juga Diakui UNESCO Jadi Warisan Dunia". Teks " news.detik.com/berita/d-4821438/selim-pencak-silat-ri-silat-indonesia-juga-diakui-unesco-jadi-warisan-dunia" diendahkan (media-si); Periksa date values in: |date= (pertolongan); Missing or empty |url= (pemisahan) ^ Templat:Citeweb= www.beritaharian.com.my/berita/kebangsaan/2019/12/638217/silat-terima-pengiktirafa-unesco ^ [1]. Dicapai 15 Disember 2019 ^ [2]. Dicapai 15 Disember 2019 ^ Kirstin Pauka (2003). "Umbuik Mudo and the Magic Flute: A Randai Dance-Drama". Asian Theater Journal. 20 (2). ^ a b Douglas Farrer (2006). "`Deathscapes' of the Malay Martial Arts"" (PDF). Social Analysis. 50 (1). Dicapai buat 2007-10-28. ^ O'Ong Maryono, Pencak Silat di kepulauan Indonesia, Yayasan galang, 2002, ms 7 ^ Lihat Chambers and Draeger (1979). ^ a b c Lihat Shamsuddin (2005), page 7. ^ Lihat Shamsuddin (2005), page 1. ^ http://archive.is/20120716051231/silat-melayu.ning.com/group/persekutuansilatkebangsaanmalaysia ^ Abd Rahman Ismail, 2009, ms 99 ^ Seni silat diisytihar seni pertahan selira rasmi habitat ^ Silat dan Langkasuka

Bacaan alot

Donn F. Draeger and Robert W. Smith (1980). Comprehensive Asian fighting arts. Kodansha International. ISBN 978-0-87011-436-6. Sean Stark (2007). Pencak Silat Pertempuran: Vol. 1. Stark Publishing. ISBN 9780615136985. Sean Stark (2007). Pencak Silat Pertempuran: Vol. 2. Stark Publishing. ISBN 978-0-615-13784-1.

Lihat juga

Silek Pencak Perguruan Silat Silat Kalimah Malaysia

Pautan jauh

Pelajari Silat Dalam Talian Perguruan Silat SB Naga Malaya Silat Titi Pinang Silat Gayong dan Silat Gayong OfficialRasmi Silat Malaysia Seni Gayung Fatani Malaysia Rasmi Laman Utama Pusat Cemerlang Silat Culture Silat Tapak sesawang rasmi Perancis pada Silat Seni Gayung Fatani

Templat:Martial arts

Diambil daripada "https://ms.wikipedia.org/w/index.php?title=Silat&oldid=5038981"

Cara Belajar Silat Harimau Sendiri Di Rumah - Cara Mengajarku

Contoh Teknik Silat Harimau : contoh, teknik, silat, harimau, Belajar, Silat, Harimau, Sendiri, Rumah, Mengajarku

Tak Melayu Hilang Di Bumi®: Silat Harimau

Contoh Teknik Silat Harimau : contoh, teknik, silat, harimau, Melayu, Hilang, Bumi®:, Silat, Harimau

Cara Belajar Silat Untuk Pemula – Dengan

Contoh Teknik Silat Harimau : contoh, teknik, silat, harimau, Belajar, Silat, Untuk, Pemula, Dengan

Silat Warisan Melayu | Perguruan Harimau Nusantara

Contoh Teknik Silat Harimau : contoh, teknik, silat, harimau, Silat, Warisan, Melayu, Perguruan, Harimau, Nusantara

Cara Belajar Silat Harimau Sendiri Di Rumah - Sekitar Rumah

Contoh Teknik Silat Harimau : contoh, teknik, silat, harimau, Belajar, Silat, Harimau, Sendiri, Rumah, Sekitar

Gambar Gerakan Silat (Page 1) - Line.17QQ.com

Contoh Teknik Silat Harimau : contoh, teknik, silat, harimau, Gambar, Gerakan, Silat, (Page, Line.17QQ.com

Silat Minangkabau

Contoh Teknik Silat Harimau : contoh, teknik, silat, harimau, Silat, Minangkabau

Gambar 8 Pukulan Pencak Silat (Page 1) - Line.17QQ.com

Contoh Teknik Silat Harimau : contoh, teknik, silat, harimau, Gambar, Pukulan, Pencak, Silat, (Page, Line.17QQ.com

Uncategorized | Barga Setiawan

Contoh Teknik Silat Harimau : contoh, teknik, silat, harimau, Uncategorized, Barga, Setiawan

Gambar 8 Pukulan Pencak Silat (Page 1) - Line.17QQ.com

Contoh Teknik Silat Harimau : contoh, teknik, silat, harimau, Gambar, Pukulan, Pencak, Silat, (Page, Line.17QQ.com

Gerakan Silat Harimau Minangkabau

Contoh Teknik Silat Harimau : contoh, teknik, silat, harimau, Gerakan, Silat, Harimau, Minangkabau